Daar is ie dan!! Ons allereerste blog en dat nog wel tijdens de Nationale Voorleesdagen! Het kan dan ook niet anders dat we dit onderwerp even aanstippen. Wie bij ons in de winkel in Ermelo is geweest, weet dat we achterin een boekenhoekje hebben.
We hebben boekjes voor verschillende leeftijden, maar...
Welk boek is nou geschikt voor welke leeftijd?
Baby's
Wanneer iemand op zoek is naar een kraamcadeautje, verwijzen we ook vaak even naar de boekjes. En nu zou je misschien denken:
‘Maar een baby snapt toch nog helemaal niets van het verhaaltje?’
Nee, daar heb je groot gelijk in. Wat de baby wel doet is luisteren naar de klank, ritme en emotie in je stem. En voor sommige baby's werkt het voorlezen heel goed: Ze kunnen er heerlijk ontspannen door worden. En wanneer ze een paar maandjes verder zijn, dan worden de plaatjes interessant. Kartonboekjes met zwart-wit of felle kleuren plaatjes zijn dan een hit.
Dreumes
Ook voor de wat oudere kinderen zijn boekjes een must have. Denk aan de kartonnen boekjes, muziekboekjes en badboekjes met simpele kleurrijke illustraties. Deze zijn vaak de favoriet bij een dreumes (1 – 2,5 jaar).
Een verhaaltje zullen ze nog niet zo snel begrijpen, maar de plaatjes wel. Ze herkennen een hond, kat of koe. Stel tijdens het kijken naar de plaatjes vragen als ‘Wat is dat?’ of als het een plaatje van een koe is ‘Wat zegt de koe?’. Onbewust vergroot het zo zijn of haar woordenschat op een speelse manier. Sommige boekjes hebben zelf al vragen in staan en zetten het kind aan tot actie: 'Doe de tijger na, maak een dansje' en ga zo maar door.
Peuter & kleuter
Peuters (2,5 - 4 jaar) en kleuters (4 - 6 jaar) zijn verhalenvreters (soms ook letterlijk, aangezien sommigen nog wel eens een hapje van een boek willen nemen). Voor deze leeftijden zijn de flapjesboeken, pop-up boeken en het prentenboek
hartstikke leuk. Voor kleuters zijn prentenboeken met een specifiek thema heel interessant: Op reis, de boerderij of verhaaltjes over potjes training.
Wees gewaarschuwd, want er gaat een moment komen waarbij er 1 boek de favoriet gaat zijn van je kind. En dat betekent: Herhalen, herhalen en nog eens herhalen... tot je het verhaal wel kan dromen. Dat is helemaal niet erg, want een jong kind houdt nou eenmaal van herhaling en leert er ook weer van.
Tip om het dan voor jezelf leuk te houden: Probeer elke keer iets nieuws te vertellen of stel vragen, zoals ‘Heb jij de hond ergens gezien?’ of ‘Kun je de meneer met de pet aanwijzen?’. Ook een leuke is om te vragen wat jouw kind in die situatie zou doen of vertel een leuk feitje.
Kortom...
Voor elke leeftijd is er geschikt boekje te vinden. Samen lezen en voorlezen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk: Het leren van klanken, vergroting van woordenschat, nadenken, concentratie opbouwen en het is een moment van even gezellig samen zijn. Mocht je zelf niet zo’n voorlezer zijn, kijk dan eens of ze bij jou in de bibliotheek een voorlees ochtend hebben (in Ermelo heet dit 'Boekjes & Babbels'). Of kijk samen naar een voorleesfilmpje.
Zin gekregen in een boek? Je bent van harte welkom om even te neuzen in ons boekenhoekje.
Misschien staat de volgende favoriet van jouw kleine (of de jouwe) gewoon bij ons op de plank!
Welk voorleesboek is jouw all time favoriet?
Deel het met ons in de reacties hieronder. We zijn super nieuwsgierig.
Reactie plaatsen
Reacties